Maak nu een afspraak           051/634844           info@phvercruysse.be

 Maak nu een afspraak |   051/634844
  info@phvercruysse.be | 

Speksteenkachels - Hout

De massieve speksteenkachel;
 

Een wonder van de natuur, zo kunnen we speksteen wel noemen. De steen is uniek in zijn soort, vuurbestendig en kan een enorme hoeveelheid warmte opslaan. Een speksteenkachel is een warmte-accumulerende houtkachel, die slechts 2-4 uur hoeft gestookt te worden voor 24 uur aangename stralingswarmte.  De speksteenkachels van Tulikvi zijn tijdbesparend, door een minimum aan houtverbruik haal je maximaal aan warmte in huis zonder dat je er de slaaf va wordt.

Warmte batterij;

 

Een speksteenkachel van Tulikivi is een echte accumulator. Wanneer de Tulikivi brandt straalt hij niet meteen alle warmte uit. Directe straling gebeurd via het venster van de kachel, maar het grootste deel van warmte wordt opgeslaan in de steen en nadien uitgestraald tót 24 uur. De warmte opslag van een speksteenkachel is uniek! Goedkope houtsoorten zoals spar, den, populier, zijn ideaal voor een deze kachel net omdat de verbrandingstemperaturen heel hoog moet zijn. Zelf met deze houtsoorten (droog brandhout) is er geen risico op schoorsteenbrand. Terwijl de temperatuur binnenin de kachel oploopt tot 1.000° zal de wand temperatuur aan de buitenkant van de kachel maximaal 100° zijn.  Zelfs na 24 uur blijft er nog 25 – 50% van de warmte in de kachel achter.

Met de juiste Tulikivi kachel in huis bespaar je 50-75% op je brandstof kosten (afhankelijk van je woning).

 

Kan u 1 of 2x per dag stoken, Ideaal! Wanneer men dagelijks stookt, heeft de speksteenkachel geen kans om af te koelen. Door de continuïteit van warmte afgifte blijft ook de ruimte waar de kachel staat op temperatuur. Stralingswarmte zorgt voor een gelijkmatige afgifte van warmte, dit gedurende 24 uur. Ten opzichte van vloerverwarming die ook werkt via stralingswarmte, zal de speksteenkachel sneller reageren dus ook sneller warmte afgeven na de opstart.

 

De klassieke houtkachel wordt in nieuwbouw woningen minder interessant. 1 houtblok per uur verbranden in een traditionele houtkachel produceert al snel 3-4 KW. Dit kan bij een goed geïsoleerde woning voor oververhitting in de leefruimte zorgen. Na het uitdoven zal de temperatuur ook snel weer dalen, waarbij we met een speksteenkachel nog lang kunnen nagenieten van een aangename warmte.

Warmte proces convectiekachel

warmte afgifte stralingswarmte
Unknown

Tegenstroom principe:

 1. Primaire verbranding
 2. Stijgende, brandende houtgassen
 3. Dalende rookgassen (tegenstroom) die de buitenwand snel opwarmen
 4. Naverbranding van de rookgassen (secundaire en tertiaire verbranding )
 5. Luchtaanvoer (ook buitenluchtaanvoer mogelijk)
 6. Zware speksteenmassa
 7. Isolatie bovenin voorkomt uitstraling naar boven

Het tegenstroomprincipe van Tulikivi is gepatenteerd en zorgt voor een optimale opslagcapaciteit van warmte. De hoge rookgastemperaturen worden via de speksteenkanalen zolang mogelijk door de kachel geleid. De overblijvende temperatuur wordt gebruikt om de rookgassen naar de schoorsteen te stuwen. Om een natuurlijke afvoer van rookgassen te verkrijgen en condensatie te voorkomen is de restwarmte noodzakelijk.

Unknown-1

Accumulatie volgens het spiraalprincipe

 1. Primaire verbranding
 2. Stijgende, brandende houtgassen
 3. Dubbele spiraal (helix) rookkanalen zorgen voor maximale warmte opname.
 4. Naverbranding van de rookgassen (secundaire en tertiaire verbranding )
 5. Luchtaanvoer (ook buitenluchtaanvoer mogelijk)
 6. Zware speksteenmassa
 7. Isolatie bovenin voorkomt uitstraling naar boven

De smalle elegante speksteenkachels zijn ideaal voor zeer goed geïsoleerde woningen of om als bijverwarming te gebruiken. De rookgassen worden via een dubbele spiraal door de kachel gestuurd. Zo bekomt men de zelfde warmteopname als bij de kachels met tegenstroomprincipe.

SensoCirkels

De senso sturing werkt met een bijhorende app op uw smartphone (IOS en Android) en optioneel met led verlichting op uw kachel. Zo heeft u steeds controle over de fase van het stookproces in uw kachel. (!!) Bij stroompanne is uw speksteenkachel nog steeds bruikbaar met de manuele luchtregeling.

01 aanmaak senso sturing TULKIVI
02 stookprocedure senso sturing TULIKIVI
03 warmte capaciteit senso sturing TULIKIVI
04 gloedfase kachel senso sturing TULIKIVI

Senso sturing via app (ios & android)

ledverlichting

Senso sturing via led verlichting op kachel

keuze van de kachel;

 

Het gewicht van de kachel wordt bepaald op basis van de ruimte, maar het model en steenafwerking is volledig uw keuze en deze keuzes zijn oneindig. Tulikivi heeft hierin 3 verschillende gamma; Classic – Karelia – Pielinen.  De mooie vormgeving van de designmodellen zijn een streling voor het oog. Zo kan u kiezen uit verschillende deuren (groot, klein, hoek, panoramisch, gebogen) als ook de look van het model die van landelijk tot heel modern gaat. Sinds enkele jaren is ook de steenafwerking vernieuwd en uitgebreid.

De classic afwerking is de meest gekende steenbewerking en nog steeds veel gevraagd. Daarbij zijn intussen grafia, rigatta en nobile afwerking aan het gamma toegevoegd. Zij zorgen voor een nog meer verfijnde en strakkere afwerking van de kachel. Om de kachel nog mooier te integreren in de woning kan er worden aangebouwd met banken en kasten, zo wordt u keuze nog meer gepersonaliseerd. Een uniek stuk in de woning.

 

Voor wie het niet mogelijk is een massieve speksteenkachel te plaatsen zijn er de “licht”-gewicht kachels van Tulikivi, Pielinen. Zij zijn in staat om snel warmte te verspreiden in de ruimte doormiddel van convectieopeningen. Door de speksteen die rond en in de haard wordt geplaatst, geniet u toch van extra stralingswarmte. Deze kachels zijn ideaal bijverwarming. Het Pielinen gamma is ook verkrijgbaar in de verschillende steenafwerkingen en groottes. Zo kan u net als bij de massieve kachel van Tulikivi uw kachel volledig zelf kiezen.

TLU_2000_91_09_RGB
TTU_2700_8_09_RGB

Classic gamma: KTU 1410/4 – TLU 2000/91 – TTU 2700/8

Raita_S_Grafia_1800_1_17
Raita_Grafia_1800_1_17
Salvo_Grafia_1800_1_17
SARAMO_GRAFIA_1800_01_18_RGB

Karelia gamma: Raita 18S – Raita 18 – Salvo 18 – Saramo 18

henka14-classic
lamu14-classic

Pielinen gamma: Henka, Jokka en Lamu

Tul_speksteenafwerkingen

Steenafwerking classic – grafia – rigatta – nobile

tulikivi klein naar groot

Grootte: 1500mm – 1800mm – 2100mm

Bij aankoop van een Karelia model voorzien we standaard een grillrooster. Zo ervaart u het authentieke bakken in een steenoven. Tulikivi biedt daarbij nog een heel gamma aan speksteenaccessoires om te grillen en te bakken. Zolang er gloeiende kolen van het hout in de vuurhaard aanwezig zijn kan je de kachel gebruiken om brood, pizza en ovenschotels te bereiden.  U ervaart een unieke smaak van het houtvuur.

BBQ
SLOW_COOKING

Sanitair water en/of CV
 

Met de W10 warmtewisselaar van Tulikivi heeft uw speksteenkachel niet alleen een mooi design met veel langdurige stralingswarmte maar kan deze ook een perfecte aanvulling van de centrale verwarming in huis zijn. Met de wisselaar kan men tot 50% van de warmte overdagen naar het water. Het W10 systeem is ideaal voor nieuwbouw woningen of bij renovaties waar rekening kan gehouden worden met de ideale positie van de kachel in huis. In combinaties met zonnepanelen, zonnecollectoren en warmtepomp kan alles perfect verzameld worden in het buffervat.

Een Tulikivi aangesloten op cv werkt net zo milieuvriendelijk of de speksteenkachel zonder cv. De warmtewisselaar wordt geplaatst tussen de binnen en buitenmantel die uit speksteen bestaat. Door de scheiding van de stenen is er geen verlies op verbrandingskwaliteit. Ten opzicht van gewone cv-kachels, passeert het koude water in de vuurhaard, deze zorgt voor afkoeling van de vlam, minder rendement en meer aanslag in de schoorsteen. Bij Tulikivi wordt de warmtewisselaar niet blootgesteld aan hoge temperaturen waardoor de kans op schade of technische problemen zelden voorkomt. De wisselaars zijn vervaardigd uit aluminium-koper, zij kunnen veel warmte opvangen en doorsturen naar het water.

CutoutHuis
TP_KOLI_15_W10 cv aansluiting TULIKIVI
Door deze site te gebruiken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Cookies kunnen worden beheerd in uw browser of de apparaatinstellingen.